Donnerstag, 30. November 2017

SASKO – ZA ODLIŠNOSTMI ČESKO-NĚMECKÉ KULTURY A GASTRONOMIE

SACHSEN – VERSCHIEDENHEITEN TSCHECHISCH-DEUTSCHER KULTUR UND GASTRONOMIE
UDRŽITELNOST PROJEKTU CÍL 3 "KULINÁŘSKÉ ZÁŽITKY V KRUŠNOHOŘÍ/ ERZGEBIRGE"


Ve čtvrtek dne 30. listopadu se žáci školy vydali pod vedením p. ředitele Mgr. Josefa Dvořáčka, p. Petera Weigela a p. Ing. Jany Mazáčkové autobusem do hlavního města Saska na kulturní poznávací výjezd. Ústřední část dopoledního programu tvořila návštěva světoznámé galerie Zwinger, kde si žáci rozdělení do skupin prohlédli Sbírku umění starých mistrů, např. Tiziana, Rembrandta a Raffaela a navštívili expozici skulptur. Byla otevřena v roce 1855 a patří mezi nejvýznamnější německé muzeální projekty 19. století.

V rámci okruhu centrem města žáci shlédli kromě drážďanské dominanty - kostela Matky Boží - Frauenkirche - také interiér Kostela svatého Kříže - Kreuzkirche a prošli se po nábřeží Labe - tzv. Brühlské terase nazývané "Balkonem Evropy" a kolem drážďanského zámku včetně Semperovy opery. Závěr exkurze představovala prohlídka Muzea hygieny, kde se žáci vydali interaktivní cestou za znalostmi o lidském těle a jeho hygieně a výživě.

Cestou proběhl výklad technologie výroby energie z hnědého uhlí s ukázkami známých tepelných elektráren v podkrušnohorském zlomu. V inverzním počasí vystupovaly vrcholky komínů chladících věží a technologických celků tepláren. Seznámili jsme se s tradičními kulinářskými postupy a ukázkami řemeslné výroby.








Fotogalerie - © Peter Weigel, Fotogalerie - © Mgr. Josef Dvořáček



Autoři článku a fotografií: Peter Weigel, Mgr. Josef Dvořáček

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen