Montag, 27. März 2017

SLADCE ROZPUSTILÝ MASOPUST - 24.2.2017


Masopust (na Moravě fašank nebo fašinek) je dávná lidová tradice ve znamení bujarého veselí a přemíry jídla. Začíná po Třech králích a trvá do Popeleční středy. Protože jde o veskrze lidovou slávu, může se přidat každý, stačí si barevně pomalovat obličej , nasadit si na hlavu barevnou čapku nebo nějakou masku – třeba v podobě medvěda, který nesmí v průvodu s muzikou chybět. Jak známo k tradicím se vždy váže určité jídlo a u masopustu, tedy velkého svátku jídla, to platí dvojnásob. Nešetří se zejména na mase, především díky zabijačkám, které předcházejí masopustnímu reji, aby bylo dostatek masa a čerstvého vyškvařeného sádla. Smaží se koblihy a boží milosti, vaří se různé druhy knedlíků, připravují se jitrnice, jelita, tlačenky, zabijačkové guláše a vše se zapijí pivem a voňavou slivovicí. K masopustu patří od nepaměti koblihy - recept najdete níže ke stažení.  

Fotogalerie - © Eva Joklová, Recept na masopustní koblihy ...

Autorky článku: Eva Joklová, Marie Gersdorfová
Autorka fotografií: Eva Joklová
Publikace projektu: Peter Weigel

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen